Afronding project Verduurzamen uitkomstgerichte zorg

Hoe kan informatie over uitkomsten van zorgtrajecten duurzaam worden ingezet als onderdeel van de kwaliteitscyclus om daarmee de zorg continu te verbeteren? Deze vraag stond centraal tijdens het project Verduurzamen uitkomstgerichte zorg dat deze maand is afgerond.  

Het ministerie van VWS heeft in het kader van het programma Uitkomstgerichte Zorg kwaliteitsgelden gereserveerd om uitkomstgerichte zorg ook in de toekomst te borgen. Een praktische manier dit te doen, is het inbedden van de principes van uitkomstgerichte zorg in alle onderdelen en instrumenten van de kwaliteitscyclus van de wetenschappelijke verenigingen. Vanuit die gedachte is het project Verduurzamen uitkomstgerichte zorg opgestart.

In dit project zijn met subsidie van ZonMw showcases uitgewerkt voor drie aandoeningen waarbij men al goed op weg is met uitkomstgerichte zorg: chronische nierschade (NIV), knieartrose (NOV) en dikkedarmkanker (NVvH). Het Kennisinstituut verzamelde en analyseerde de geleerde lessen en vulde deze aan met verdiepende interviews. Op basis daarvan werden een handleiding en een toolkit geschreven voor wetenschappelijke verenigingen om de instrumenten en onderlinge samenhang van de kwaliteitscyclus in kaart te brengen en te verbeteren op basis van uitkomstinformatie. Uiteindelijk moet dit de zorgprofessionals in staat stellen om te leren en verbeteren, en samen met de patiënt de beste behandeling te kiezen.  

Tijdens een afsluitende bijeenkomst zijn de resultaten gepresenteerd aan wetenschappelijke verenigingen, kwaliteitsregistraties en andere stakeholders. Ook zijn de rapporten en andere producten van de afzonderlijke projecten opgeleverd. Op basis van de bevindingen zal ZonMw een subsidie uitschrijven voor een vervolg van dit project.  

  • Bekijk de presentaties van de afsluitende invitational conference van het project Verduurzamen Uitkomstgerichte Zorg (wachtwoord: 4V2%w1uX).
  • Bekijk de handleiding en toolkit voor wetenschappelijke verenigingen vanuit het overkoepelende project.
  • Bekijk het rapport van de showcase dikkedarmkanker.  
  • Het rapport van de showcase knieartrose en de interactieve website worden binnenkort gepubliceerd. Bekijk de “patiënten-zoals-ik" tool voor de kunstknie, en de bijbehorende tutorial.    
  • Het rapport van de showcase chronische nierschade is op te vragen via Carlijn Voorend (c.g.n.voorend@lumc.nl).