Samen beslissen moet vanzelfsprekend zijn

Bekijk hier de nieuwsbrief ‘Inspiratie voor samen beslissers’.

Samen beslissen tussen arts en patiënt moet vanzelfsprekend zijn, zegt Huib Cense, chirurg en vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten en voorzitter van de Raad Kwaliteit. De uitkomsten van de meldactie Samen Beslissen met de zorgverlener van de Patiëntenfederatie laten zien dat het steeds beter gaat. “Vier jaar geleden zei 63 procent van de patiënten dat ze geen keuzemogelijkheden kregen, dat is nu gedaald naar 48 procent. Het kan dus nog steeds beter en daarom zijn we blij dat er door dit onderzoek weer extra aandacht voor het onderwerp is,” aldus Huib Cense.

De Federatie Medisch Specialisten vindt het belangrijk dat zowel artsen als patiënten zich ervan bewust zijn dat samen beslissen kan en mag. Cense: “Wij werken op dit thema intensief samen met de Patiëntenfederatie. De resultaten hiervan worden steeds zichtbaarder, mede dankzij de gezamenlijke campagnes 'De drie goede vragen' en 'Betere zorg begint met een goed gesprek', met Bart Chabot als boegbeeld.”

Betrouwbare hulpmiddelen

Maar alleen inzetten op bewustwording is niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk leidt tot een proces van samen beslissen in de spreekkamer, moeten er begrijpelijke en betrouwbare hulpmiddelen gemaakt worden, gebaseerd op de medische richtlijnen. Hierbij werken de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en patiëntenorganisaties steeds vaker samen. Zo kunnen betrouwbare medische informatie en de informatiebehoefte van patiënten samen worden gebracht. Een voorbeeld hiervan zijn de consultkaarten: korte, begrijpelijk keuzehulpen die direct inzicht geven in de behandelopties bij een specifieke aandoening. Deze consultkaarten ondersteunen patiënten en hun artsen bij het samen beslissen over een passende behandeling.