Laatste kans: schrijf je in voor het congres Individualisering Opleidingsduur. Tot hier en nu verder!

18 mei 2018

Nog maar drie weken en dan is het zover: op dinsdag 5 juni wordt het federatieproject Individualisering Opleidingsduur (RIO) feestelijk afgesloten met een congres. Heb jij je nog niet ingeschreven, doe dat dan snel. Want dit is je laatste kans om te zien hoe collega-opleiders, aios en andere betrokkenen aan de slag gegaan zijn met de individualisering, waar ze tegenaan liepen en wat jij daarvan kan leren voor jouw dagelijkse praktijk!

Pitch your itch

Dat die individualisering in de praktijk nog niet zo simpel is, dat blijkt wel uit de pitches die tijdens het congres gehouden worden. Zo vraagt Winnifred van Lankeren (opleider Radiologie) zich af of we überhaupt wel klaar zijn om te individualiseren. Henk Berendse (opleider Neurologie) poneert de stelling dat individualisering niet mogelijk is zonder regionalisering. En Mark Kramer (internist en lid raad van bestuur VUmc) gooit de knuppel in het hoenderhok: Kun je een ziekenhuis runnen onafhankelijk van aios?

Pittige pitches die je zeker aan het denken zullen zetten.

‘Hoe gaat dat in zijn werk?’-sessies

In het tweede deel van het congres zetten we de stap van ‘denken’ naar ‘doen’ via zes praktische ‘Hoe gaat dat in zijn werk?’-sessies. Bijvoorbeeld deze:

Gezamenlijk beoordelen, maar hoe dan?
Bekwaam verklaren doe je niet alleen, maar met de hele opleidingsgroep. Tijdens deze workshop wordt door middel van een ‘live’ oordeel opleidingsgroep (OOG)-bespreking het supervisieniveau van een aios bepaald. Door zelf actief mee te doen of door te observeren zie je direct hoe een OOG-bespreking in zijn werk gaat en hoe je het zou kunnen toepassen in je eigen werkomgeving.

Door: Reinoud Gemke (opleider Kindergeneeskunde), Annette van Kuijk (opleider Revalidatiegeneeskunde) en Marieke Bolk (deelprojectleider RIO)

Bekwaam verklaren met EPA’s: vraag maar raak!
Ben je bezig met EPA’s en bekwaam verklaren en heb je altijd al willen weten waarom dit alles zo is bedacht? Of denk je: ‘Leuk die theorie maar hoe moet ik het in de praktijk gaan doen?’ Bezoek dan deze workshop van de grondleggers van het EPA-gedachtengoed en bestook ze met al je vragen!

Door: Olle ten Cate (hoogleraar medische onderwijskunde) en Reinier Hoff (hoogleraar onderwijs en opleiding)

TOKIO: bedrijfsvoering met minder aios
Door de verminderde instroom van aios en de kortere opleidingsduur zijn er steeds minder aios beschikbaar op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat het werk wel gedaan wordt en de kwaliteit van zorg overeind blijft? Het TOKIO-traject kan daarbij helpen: drie instellingen presenteren hun ervaringen en resultaten.

Door: Fem Verhoeven (directeur Bossche Specialisten Coöperatie), Robert Hoekstra (aios Urologie) Steven Giesbers (aios Gynaecologie) en Lotte Rijksen (deelprojectleider RIO)

Kijk hier voor een overzicht van alle sessies

Tot ziens op 5 juni!

Naast een inhoudelijk interessante dag, is het slotcongres voor ons ook een feestelijke afsluiting van de afgelopen vier jaar waarin we samen met jullie hard gewerkt hebben om de opleidingen tot medisch specialist optimaal af te stemmen op de competenties en het ontwikkeltempo van individuele aios. We hopen dan ook dat je erbij bent op 5 juni zodat we samen de bereikte resultaten kunnen vieren!