Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere vuurwerkslachtoffers, alcoholgebruik onder de achttien jaar en medicijntekorten. We maakten een selectie. 

Oogarts Tjeerd de Faber pleit opnieuw voor vuurwerkverbod: ‘Ieder jaar bewijzen de cijfers ons gelijk’
Na weer een ‘oorlogsnacht’ vol oogletsel pleit het Oogziekenhuis in Rotterdam maar weer eens voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. ‘Gedogen kost ogen’, zegt oogarts Tjeerd de Faber. ‘Dat blijkt ook dit jaar weer,’ vertelt hij in de Volkskrant. Meerdere media berichtten over omstanders van vuurwerk die oogschade opliepen. Oogarts De Faber spreekt bij de NOS over een horrornacht. RTL Nieuws bericht dat het om een 'horrornacht' gaat voor het Oogziekenhuis waarin 18 vuurwerkslachtoffers behandeld zijn, onder wie 2 kinderen. 
Lees het bericht bij de NOS

Plastisch chirurgen: '70 procent slachtoffers vuurwerk jonger dan 18'
Twaalf jonge jongens zijn een hand of een groot deel daarvan verloren tijdens de jaarwisseling door zwaar vuurwerk, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Rond de jaarwisseling zijn 54 mensen behandeld door plastisch chirurgen na een ongeval met vuurwerk. Volgens de NVPC zijn dat er meer dan vorig jaar. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar ziet ook een ander opvallend verschil met voorgaande jaren. ‘Normaal gesproken is de helft van de gewonden minderjarig, dit jaar is dat aandeel veel groter. Bijna 70 procent van de gewonden is jonger dan 18 jaar.’ Dit nieuws werd breed opgepakt door meerdere media.
Lees het bericht bij de NOS

Steeds meer meisjes op de eerste hulp vanwege poging tot suïcide
Het aantal meisjes en jonge vrouwen (tot 30 jaar) dat door ‘zelf toegebracht letsel’ op de spoedeisende hulp wordt opgenomen is de afgelopen tien jaar met 50 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL op verzoek van stichting 113. Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en hoofd van jeugdpsychiatriecentrum LUMC Curium, is niet verbaasd door deze cijfers. ‘Wij komen vaak bij jongeren op de eerste hulp nadat zij een poging hebben gedaan of zichzelf beschadigd hebben,’ zegt hij. 
Lees het bericht via Trouw

Er is een tekort aan medicijnen. Wat nu?
Het tekort aan geneesmiddelen loopt op. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) is het tekort aan medicijnen nog nooit zo groot geweest als nu. Onder meer antibiotica tegen urine-infecties en moeilijk te behandelen botinfecties zijn slecht verkrijgbaar, zo bleek onlangs. In NRC zes vragen aan Jan-Dietert Brugma, apotheker in het Erasmus MC en bestuurslid van de NVZA. ‘Er is paniek bij de mensen en dat is terecht.’
Lees het bericht via NRC

Fors minder mensen sterven aan acuut hartinfarct: ‘We duwen de leeftijd omhoog’
Het aantal mensen dat aan een acuut hartinfarct sterft, is de afgelopen decennia flink afgenomen. Volgens cardiologen zijn de behandelingen voor patiënten veel beter geworden. ‘Gemiddeld liggen mensen met acute pijn op de borst binnen negentig minuten op de operatietafel,’ zegt cardioloog Pim van der Harst in het AD.
Lees het bericht via AD

Na 10 jaar Nix18 drinken minderjarigen nog steeds te vroeg alcohol, maar 'campagne geslaagd'
Veel jongeren beginnen nog altijd vóór hun achttiende met alcohol drinken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit ondanks het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol van 16 naar 18 jaar, nu tien jaar geleden. Toch is de overheidscampagne NIX18 zeker niet voor niets geweest, zeggen deskundigen. Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, gespecialiseerd in alcoholgebruik, wijst op de belangrijke rol van ouders. ‘Als het alcohol betreft, zijn ze vaak meer de vriend van kinderen dan ouders.’ Daarnaast maakt hij zich zorgen over de centrale positie van alcohol in onze cultuur. 
Lees het bericht via RTL Nieuws

Lieve babyfoto’s? Expert waarschuwen voor wiegendood 
Ze zijn o zo zoet, foto’s van slapende baby’s op hun zij met knuffels naast zich. Maar experts waarschuwen nu dat de manier waarop deze baby’s in hun bedje liggen tot wiegendood kan leiden.
Kinderarts Marie-Elise Wiesman van expertisegroep Wiegendood vertelt dat het overlijden van deze baby’s vaak komt doordat ze zichzelf nog niet kunnen redden uit benauwde situaties of dat ze verkeerd liggen. Ze ziet op social media bij babyplatformen foto’s van baby’s voorbijkomen die in de verkeerde houding liggen. ‘De reclames op social media voldoen meestal niet aan de adviezen voor het verkleinen van risico’s op wiegendood.’ Daarom roept Wiesman ouders op zich hiervan bewust te zijn.
Lees het bericht via Linda