Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere vaccineren, medische desinformatie en euthanasie. We maakten een selectie. 

Gezamenlijke oproep kinderartsen: 'Laat je kind vaccineren' 
Kinderartsen in Nederland komen met een gezamenlijke oproep aan ouders om hun kind te laten vaccineren tegen alle ziektes in het rijksvaccinatieprogramma. ‘We zien echt meer ernstig zieke kinderen op onze verpleegafdelingen,’ zegt Louis Bont, afdelingshoofd Kindergeneeskunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht op NPO Radio 1. ‘Dat leed is door vaccinatie vaak te voorkomen.’ 

Luister Radio 1 Journaal 

Hoogleraar: 'Werkstress kost de samenleving 3 tot 5 miljard per jaar'  
De groeiende werkstress wordt een steeds groter probleem. Maar toch komen er weinig oplossingen op tafel en blijven we er vooral maar over praten, ziet hoogleraar stress en veerkracht en psychiater Christiaan Vinkers. Ook wijst hij op het kostenplaatje, meldt hij bij de Spraakmakers op radio 1: ‘Werkstress kost de samenleving zo’n drie tot vijf miljard euro per jaar", stelt hij. ‘We moeten werkstress veel serieuzer nemen.’ 
 
Luister Spraakmakers 

Deze artsen strijden tegen medische desinformatie online 
Sociale media staan vol met medische tips van influencers, vaak zonder enige kennis van zaken. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Een groep artsen komt nu met een tegencampagne op TikTok om wel de juiste informatie te verstrekken. Dermatoloog Annemie Galimont en internist Robin Peeters vertellen bij Beau over het belang van dit platform en over hun ervaringen in de praktijk.  

Kijk BEAU

Mazelen in Eindhoven en omgeving neemt toe, wel nog dezelfde bron 
Het aantal gevallen van de mazelen is de afgelopen week in de omgeving van Eindhoven gestegen, meldt GGD Brabant-Zuidoost. Waar er vorige week nog 21 meldingen werden bevestigd zijn het er nu 28. Het gaat om 26 ongevaccineerde kinderen en twee volwassenen. ‘Alle meldingen zijn te herleiden naar de lokale uitbraak in de regio Eindhoven’, schrijft de GGD. ‘Dat is gunstig, maar met elk nieuw geval dat erbij komt wordt het risico groter dat je op een gegeven moment de grip verliest op de verspreiding’, licht kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning toe bij de NOS. 

Lees het artikel bij de NOS 

Bof heerst op scholen, ziekte verspreidt zich snel: moeten ouders zich zorgen maken? 
De bof lijkt terug van weggeweest, net als mazelen en kinkhoest, meldt de Stentor. In de regio Arnhem en Betuwe is een bofuitbraak op verschillende plekken en scholen. Is er reden voor paniek? Arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Radboudumc geeft uitleg. In de regio Arnhem en Betuwe is een bofuitbraak op verschillende plekken en scholen, meldde de GGD-Midden vlak voor het weekend. ‘De ziekte verspreidt zich snel’. 

Lees het artikel in De Stentor 

Matthew stopte zijn euthanasietraject ondanks psychisch lijden: 'Kan het beter verdragen' 
Euthanasie als uitkomst van psychisch lijden wordt nauwelijks meer geschuwd. Aan talkshowtafels, in tijdschriften en online: steeds vaker horen we geluiden van mensen die zich openlijk uitspreken over hun doodswens. Hierdoor wordt het onderwerp euthanasie steeds meer bespreekbaar. Maar, wat als je ervan afziet? Die verhalen horen we minder, terwijl dat wel degelijk vaak voorkomt. Drie van de tien mensen die in een euthanasietraject zitten, zet dat namelijk stop, vertelt psychiater Sisco van Veen in De Nieuws BV. 

Luister Nieuws BV 

300 baby’s per jaar worden geboren met schisis: ‘Sommige patiënten blijven een afwijkende spraak houden’ 
In Nederland worden er ieder jaar bijna driehonderd baby’s geboren met een schisis: een spleet in de lip, het gehemelte en/of de kaak. Om deze aandoening te behandelen zijn vaak meerdere gespecialiseerde operaties nodig. Kinderplastisch chirurgen Emma Paes en Aebele Mink van der Molen vertellen in het AD over de ingrijpende invloed die een schisis kan hebben.  

Lees het artikel in het AD 

DJ is ziek van de schimmel in zijn huis 
Het is een probleem waar veel huizen last van hebben: schimmel. Als je in zo'n huis woont, kan je er flink last van hebben. Schimmel is namelijk slecht voor je gezondheid. Ook in het huis van de 10-jarige DJ zit schimmel. Hij heeft astma en door de schimmel worden zijn klachten alleen nog maar erger. Ismé de Kleer is kinderarts en behandelt DJ. Zij ziet dat er steeds meer kinderen ziek worden van de schimmel in hun huis. 
 
Kijk het Jeugdjournaal